Процесите на SEO оптимизация на сайт и на уеб дизайн

SEO и уеб дизайн процес

Уеб дизайнът може да бъде статичен и динамичен, в зависимост от поставената задача или нуждите на конкретния сайт. Според това разделение дизайнерът трябва да направи само графично оформление на главната страница и на подстраниците, или да включи и уеб програмиране. Важно е да се изясни, че процесът по изграждане и дизайн на сайта и процеса по оптимизация, освен че са два различни процеса, те имат разлика и във времето на извършване. SEO оптимизацията е доста дълъг и трудоемък процес. Уеб дизайнът може да бъде завършен много бързо, ако е малко по-труден в рамките на месец. За SEO оптимизацията на сайт обаче не могат да се поставят времеви периоди или граници, дори ако се говори за сайт, който действа в малко конкурентна ниша, за която класирането в търсачките по ключова дума би трябвало да стане бързо и да стигне начални позиции с помощта само на сателитки и блог постинг платформи. Базовата SEO оптимизация изисква постоянно четене и актуализация на прочетеното в зависимост от критериите на търсещите машини.

Доста хора смятат, че SEO е много лесен процес и дълбоко грешат. Тя използва най-различни видове методики, чиято цел е да класират съответния сайт на по-висока позиция в търсачките. Освен това оптимизацията не е точна наука и няма как да бъдат направени някакви математически изчисления според които може да се очаква стопроцентов успех. SEO оптимизацията на уеб сайт е един всеобхватен процес. Много честа практика е ползването на готови темплейти, предоставяни от провайдърите, или закупуването на домейни, които биват групирани и разделени на различни хостинг акаунти, като по този начин се създават повече ip адреси. Целта на по-големия брой ip адреси е да се избегнат наказания, които могат да бъдат наложени от търсачките, като също така и изходящите линкове от различни адреси имат по-голяма тежест пред търсачките. Понякога се получава така, че идеите за добра ползваемост на сайта действат в полза на неговата оптимизация и в тези случаи уеб дизайн и оптимизация на сайт се преплитат и припокриват. Така е например при готовите темплейти, които се ползват в даден сайт и са донесли на собственика продажби, което означава, че са проработили добре.

Освен, че двата процеса се преплитат, SEO оптимизацията влияе върху уеб дизайна, тъй като доста често според нея се определят разположението на текста по страниците, като в този случай това е за сметка на останалите графични елементи, а така наложеното ограничение влияе на съответния уеб дизайн. По този начин оптимизацията обхваща процесът на уеб дизайн, но и обратното изказване е валидно и вярно.

И уеб дизайнът, и SEO оптимизацията на уеб сайт използват най-разнообразни методи за своето осъществяване, но основната разлика е, че оптимизацията е процес за който е необходимо доста повече време, за да се види конкретния резултат, както и добри финансови ресурси, особено ако нишата, за която се прави оптимизация е по-конкурентна.

Вашият коментар